Konstvetaren som startade Fundedbyme

Daniel Daboczy
Han är konstvetare från Rumänien och samarbetar med en kodare från Namibia. När de utestängdes av amerikanska investerare tog de crowdfunding till Sverige. Idag har de hjälpt entreprenörer med mer än fyra miljoner euro.
 
Vi har crowdfundat sedan urminnes tider. Göteborgs universitet och alla de andra institutionerna är samarbeten där folk har gått samman för att få saker gjorda. Idag lever vi i en digital värld och finansiering sker internationellt.
 
I alla fall nästan.
 
- Vi var två grabbar som 2010 behövde finansiera vårt projekt, säger Daniel Daboczy som då drev Ideas for Change tillsammans med Arnoldus Smit.
 
- Det var en videobaserad sajt som spred tankar och idéer. Tänk dig ett ted.com fast för gräsrötter. Vi samarbetade bland annat med Palmecenter och Världsbanken, men fick inte ekonomi i projektet.
 
När pengarna tog slut sökte Daniel och Arnoldus ny finansiering. I USA hittade de företeelsen crowdfunding.
 
- Vi  var entusiastiska, men kände oss utfrysta. Eftersom vi inte var amerikaner fick vi inte tillgång till fundingen. Först var vi upprörda, men insåg att det måste finnas en marknad för detta också i Norden. Svenskar gillar ägande. Vi förstår företagande och vi är långsiktigta. Jag och Arno lanserade Fundedbyme för den nordiska marknaden.

Exklusiv belöning till den som investerar

Crowdfunding handlar om att samla in pengar från allmänheten till egna idéer. I gengäld får investeraren en belöning som till exempel en pryl, tillgång till produkten långt före alla andra eller att få en inbjudan till ett exklusivt event. Men investeraren kan också gå in med mer kapital mot en andel i företaget.
 
- Jag och min medgrundare kunde inte finansbranschen. Jag är konstvetare och har en bakgrund som utställare och producent. Arno är kodare från Namibia och flyttade till Sverige för kärlekens skull. Här har han drivit webbyrå, säger Daniel.
 
- Vi uppfattades kanske som svåra att investera i, men i verkligheten var vi drivna och kunniga entreprenörer. Och så är det för många andra entreprenörer också. Ju längre bort från finanscentra du är, desto svårare är det att hitta finansiering. Avståndet kan vara geografiskt, men kan lika gärna bero på fel kön, fel ålder eller fel bakgrund.

Startade Fundedbyme

Daniel säger att de byggde sajten Fundedbyme för att de behövde kapitalet. Eftersom de inte kunde finansbranschen, jobbade de med ett lösningsorienterat perspektiv. De skapade något - inte utifrån hur det är, utan hur det borde vara.
 
- Det här är Inte rocket science, säger Daniel. Det är mer än att bara sälja en pryl. Vi förbättrar samhället.
 
- Nästa Facebook behöver inte komma från Silicon Valley, utan kan lika gärna komma från Skopje eller Flen, säger Daniel som avslutar med att konstatera att vår tid präglas av sociala media:
 
- Vår värld är genomskinlig och vi vill ha delaktighet. Crowdfunding är ett erbjudande som gör det möjligt för entreprenörer att förvalta fans och followers. Pengar är vad vi mäter, men pengar är bara den positiva bieffekten. Tack vare crowdfunding får entreprenören uppmärksamhet, nätverk och dill och med distributionskanaler!
 

Tre tips för crowdfunding

Intresserad av crowdfunding? Här är Daniels tre tips:
  1. FundedByMeJobba hårt. Tro inte att något löser sig själv. Passivitet bestraffar sig i alla sammanhang. För att nå framgång måste du kunna resa de första trettio procenten på egen hand. Ingen gillar passiva bolag!
  2. Gör en bra presentation. En bra pitch säljer en cool idé, men måste dessutom presentera teamet bakom idén och hur den finansiella idén ser ut.
  3. Var realistisk. Det fel som de allra flesta gör är att man siktar för högt, och vill resa för mycket pengar. En investerare vill komma in så lågt som möjligt, och få så stor andel som möjligt. Du måste kunna motivera med framtida prognoser kring affären. Entreprenörer värderar sig själva för högt.

Några crowdfundingplatser: