"Fruktansvärt att göra konkurs"

Det är fruktansvärt tufft att göra konkurs, säger Björn Flintberg. Läs mer om hans erfarenheter av konkursen i sin nyutkomna boken Kraschen

Man kämpar som ett djur, längre än vad man borde. Men till slut finns bara en utväg. Björn Flintberg gick i konkurs – och har skrivit en bok om resan dit och tillbaka.

Björn har varit entreprenör i hela sitt liv. När han för något år sedan startade IT-företaget Nindev, ville han bygga något stort och varaktigt:

- Nindev var min livsdröm. Jag hade turen att ha med mig några kompisar som var med och byggde företaget. Jag var entreprenören och de kunde programmera.

- Det fanns en lucka på marknaden för mobila appar. Nindev uppfattades som spännande och intressanta. I början fick vi många helt vanliga webb-uppdrag på grund av att vi pratade mobila lösningar. 

Hela första året gick bra. Vi var till och med lönsamma och andra årets första sex månader gick också bra. Det gick bättre än vad vi kunnat förutsäga. Vår utmaning blev att rekrytera i takt med att efterfrågan på våra produkter ökade, berättar Björn.

Så kom växtvärken. Nindev anställde säljare för fler affärer, projektledare för en bra kvalitet och ledningspersoner för att kunna styra på ett effektivt sätt.

- Vi behövde bättre struktur när min entreprenörsglöd inte längre räckte. Och i takt med dessa rekryteringar mötte vi nya utmaningar, säger Björn.

Ställs inför omöjliga val

Ett högt tempo gör att man inte hinner göra hemläxan tillräckligt bra.  Man chansar. Behovet av administration ökar när antalet anställda ökar. Och samtidigt måste man vårda andan i företaget, för att undvika att tidigare rekryteringar lämnar företaget.

- Som ledare tvingas man se hur kvaliteten sjunker, och för tjänsteföretag är hög kvalitet avgörande. Man ställs inför omöjliga val. Man tvingas välja mellan projekt A och projekt B. Man kan leverera projekt A till hög kvalitet, men då blir projekt B försenat eller dåligt utfört. Eller så blir inget av projekten tillräckligt bra genomfört. Man hoppas att det går bra, eller att man åtmistonde kan fixa det i efterhand. Prioriteringarna får konsekvenser, man bommar något. Ibland går det bra, ibland blir kunden missnöjd.

Frågar sig om det är dags att lägga av

Till slut hamnar man i en situation när man frågar sig om det är dags att lägga av. 

- Det är fruktansvärt tufft att göra konkurs, säger Björn. Man vill ju inte tro att ens bebis inte längre ska finnas. Det blir ett stort misslyckande efter en lång och hård kamp. Som att göra slut med ens älskade eller att förlora en familjemedlem.

Det kan vara svårt som företagare att se nyktert på situationen. Man behöver en mentor eller annan utomstående som kan se på verksamheten med andras perspektiv.

- Någon måste säga till att man ska backa hem när det går dåligt. Då finns möjligheten att hantera ett eskalerande problem innan det har gått för långt.

- Samtidigt kan du som entreprenör ha svårt att kliva av. Du har inte råd om du sitter med lån och borgensåtaganden. Du går ner i lön, försöker härda ut. Då är det för sent. Björn säger att det handlar om att göra en ordentlig riskanalys innan man genomför en större förändring.

- Fråga dig själv: Vad händer om jag tar det här lånet eller gör den här satsningen. Vad får det kosta? Vilken förändring av mitt liv kan jag acceptera om det inte går bra? I förlängningen väntar i värsta fall konkurs.

Det är det här Björn skriver om i boken Kraschen, som kommer ut i dagarna.

- Vi måste tala om det här med att gå i konkurs. Vi hyllar entreprenörer, men pratar väldigt sällan om det svåra. Vad man gör när det händer? En konkurs innebär en skam som man bär med sig. Myten om den lyckliga företagaren är tung att bära!

- Samhället kastar så mycket pengar efter nyföretagande – vilket är rätt. Men mer av dessa resurser borde gå till att prata om de svåra delarna av entreprenörskapet, så de inte kommer som en överraskning.

De som prövat och misslyckats behöver komma tillbaka

Björn säger att Sverige måste börja ”åter-entreprenörialisera” människor som har gått i konkurs.

- Hur får vi tillbaka dem som prövat och misslyckats? Vad förlorar samhället när vi tappar dem och deras erfarenheter? Jag tror att vi tappar i BNP, i arbetstillfällen och i utebliven innovationskraft. Det har vi inte råd med, avslutar Björn.

Läs mer

Boken Kraschen kommer ut i dagarna på Hoi förlag.